Cuvée Überland

Cuvée Überland este vinul-fanion al Cramelor Recaș, cu un istoric de vinificare recunoscut prin numeroase distincții locale și internaționale – ultima dintre acestea fiind cea a celui mai bun vin roșu românesc din cadrul competiției „London Wine Competition 2022”.

Medalii

Viticultură și vinificație

Anul 2020 este un nou punct culminant pentru cupajul roșu emblematic al Recașului – astfel, pentru prima dată în istoria de 15 ani a Cuvée-ului, în componeță sunt prezente, alături de Merlot și Cabernet două soiuri românești: Fetească Neagră și Negru de Drăgășani. Aflat la prima apariție în Überland, Negrulde Drăgășani este un soi autohton obținut la Stațiunea de Cercetare Viti-Vinicolă Drăgășani prin încrucișarea soiurilor Negru Vârtos și Saperavi în 1993, iar la Recaș a fost plantat începând din anul 2000. Nora Iriarte si Hartley Smithers au început vinificarea și analizarea acestui soi în urmă cu 15 ani, iar vinurile obținute s-au dovedit de o complexitate și o constanță surprinzătoare. După identificarea terroir-ului perfect pentru acest soi, din cele 12 hectare plantate la Recas, vinificatorii au ales anul 2020 pentru introducerea acestui soi în vinul de top al Cramelor Recaș. Cupajul este maturat in butoaie de stejar franțuzesc 100% noi, Dargeaux & Jaegle pentru 10-12 luni. Vinul a fost ținut la sticlă 5-6 luni înainte de comercializare.

Note de degustare

De culoare opacă – roșu rubin, olfactiv vinul se prezintă floral (violete) și cu un melanj de fructe negre și roșii: coacăze negre, frăguțe, dulceață de afine. În plan secundar dinstingem note complexe de lemn de cedru, ciocolată albă, cireșe negre și prune macerate. Gustativ, ediția 2020 a Cuvée-ului se distinge prin plenitudinea corpului – un echilibru perfect între arome, taninuri, aciditate și alcool. Finalul este unul persistent, cu personalitate, fiind în același timp plin, armonic și crocant. Cuvée Überland 2020 este un vin cu potențial de învechire de cel puțin 15 ani. Pentru a fi savurat tânăr recomandăm aerarea vinului în decantor.

Asocieri culinare

Cotlet de miel în crustă de fistic, Piept de rață sălbatică Col-Vert, Antricot de vită rasa Wagyu; Păturată bănățeană cu crumpi. Brânzeturi cu mucegai albastru (Roquefort, Stillton, Gorgonzolla); Deserturi pe bază de ciocolată amară și fructe negre.