Cuvée Überland

Cuvée Überland este vinul-fanion al Cramelor Recaș, cu un istoric de vinificare recunoscut prin numeroase distincții locale și internaționale – ultima dintre acestea fiind cea a celui mai bun vin roșu românesc din cadrul competiției „London Wine Competition 2022”.

Medalii

Viticultură și vinificație

Anul 2021 a fost unul dintre cei mai buni din ultimii 40 de ani în ceea ce privește randamentul soiurilor roșii de la Cramele Recaș. În ediția din 2021 a acestui vintage, cupajul majoritar rămâne Merlot și Cabernet, completat de cele două soiuri românești: Fetească Neagră și Negru de Drăgășani. Aflat la a doua apariție în Cuvée Überland, Negrul de Drăgășani este un soi autohton obținut la Stațiunea de Cercetare Viti- vinicolă Drăgășani prin încrucișarea soiurilor Negru Vârtos și Saperavi în 1993, iar la Recaș a fost plantat începând cu anul 2000. Nora Iriarte si Hartley Smithers au început vinificarea și analizarea acestui soi în urmă cu 15 ani, iar vinurile obținute s-au dovedit de o complexitate și o constanță surprinzătoare. Prin arta cupajării acestor 4 soiuri, vinificatorii au reușit să obțină un echilibru perfect între tanini, fructozitate și putere. Vinul este maturat în butoaie de stejar franțuzesc 100% noi, Dargeaux & Jaegle pentru 12 luni.

Note de degustare

De culoare roșu rubin, aproape opac, olfactiv vinul se prezintă intens, cu un echilibru perfect între fruct și note lemnoase: coacăze negre, afine și smochine coapte. În plan secundar distingem note complexe de lemn ars, ciocolată și vișine. Gustativ, ediția 2021 a Cuvée-ului se distinge prin structura sa impozantă și corpul ferm, dar elegant. Cuvee Überland 2021 este un vin cu potențial de învechire de cel puțin 15 ani. Pentru a fi savurat tânăr recomandăm aerarea vinului în decantor.

Asocieri culinare

Cotlet de miel în crustă de fistic; Piept de rață; Paste cu trufe și parmezan; Antricot de vită rasa Wagyu; Filet mignon cu sos de vin roșu; Cotlete de berbecuț cu piure; Brânzeturi cu mucegai albastru (Roquefort, Stillton, Gorgonzolla); Deserturi pe bază de ciocolată amară și fructe negre.