Actualizare sâmbătă, 16 decembrie, ora 09:37
Încă de joi, 14 decembrie, am solicitat reprezentanților publicației britanice de tabloid DailyMail UK informații cu privire la brandul vinului menționat, lotul acestuia, magazinul din care au fost ridicate probele, fișele de analiză de la laboratorul acreditat, precum și studiile privind legătura dintre scorurile reziduurilor identificate în vinurile menționate și dezvoltarea unor probleme grave de sănătate. Publicația a ales să ne răspundă în mod indirect, ștergând articolul original de pe pagină astăzi, 16 decembrie.
Acest lucru indică faptul că informațiile prezentate în articolul original erau incomplete și trăgeau concluzii eronate despre legătura dintre valorile sub limitele stipulate de UE ale reziduurilor de pesticide identificate în vinul produs de Cramele Recaș și efectele cancerigene ale acestora. Conform concluziei raportului realizat de Guvernul Marii Britanii, reziduurile identificate în vinul Cramelor Recaș comercializat la export nu prezintă niciun risc asupra sănătății umane (sursa: https://tinyurl.com/raport-uk-1, pag. 64). Legislația nu menționează interzicerea folosirii mai multor tipologii de pesticide cât timp acestea nu depășesc limitele stipulate de UE (sursa https://tinyurl.com/legislatie-ue-pesticide, paragraful 5: „CMR ar trebui stabilite la cel mai scăzut nivel rezonabil, care este compatibil cu bunele practici agricole pentru fiecare pesticid, pentru a proteja grupurile vulnerabile, precum copiii, fetușii și embrionii.”. Aceasta este, de fapt, o practică folosită în mod regulat de către producătorii din domeniul agriculturii, pentru ca planta să nu dezvolte un anumit tip de imunitate la un singur tip de pesticid folosit pentru evitarea posibilelor boli sau dăunători.
De asemenea, un alt argument care atestă faptul că articolul original din DailyMail folosea informații neverificate face referire la gama de vinuri menționată. Articolul făcea referire la vinul din gama „Fetele”, pe care noi nu l-am listat vreodată în magazinul Asda. Vinul inclus în cercetarea realizată de Guvernul Britanic era „Wine Atlas Fetească Regală”.
Joi, 14 decembrie 2023
Am luat la cunoștință faptul că în publicația-tabloid DailyMail a apărut un articol incriminatoriu cu privire la contaminarea vinului „Fetele – Fetească Regală” produs de Cramele Recaș și vândut la export în Marea Britanie, ca avand 6 substanțe pesticide, care pot cauza risc cancerigen: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-12854641/The-pesticides-Pinot-Grigio-Study-reveals-HALF-wines-sold-British-high-street-contain-toxic-chemicals-favourite-bottle-affected.html
Mai jos regăsiți punctul de vedere oficial al Cramelor Recaș cu privire la acest articol, pentru a evita orice tip de speculație:
- Vinul și pesticidele: Vița de vie este una dintre cele mai delicate și susceptibile la boală plante: dăunătorii (insecte, ciuperci, fungi, boli) pot determina distrugerea completă a plantei, minimizarea producției sau producerea fructelor slab calitative pentru vinificare. Toți producătorii de vin (cu excepția celor care au trecut la reconversia organică a plantei), indiferent de zonă, folosesc tratamente pesticide pentru protejarea viei. Ce diferă este doar tipul acestora, în funcție de specificul solului sau cel climatic.
- Lipsa datelor factuale din articol: articolul menționează studiul de monitorizare realizat în mod regulat de Guvernul UK pentru produsele din magazinele de retail, însă accentuează în mod eronat legătura dintre reziduurile de pesticide din vinuri și dezvoltarea unor probleme de sănătate grave, urmărind strict latura de senzațional și de denigrare a întregii industrii de vin care nu folosește metode organice. Reziduurile sunt prezente într-o cantitate extrem de mică, ce nu presupune riscuri pentru sănătate (fapt menționat și în concluzia studiului ce poate fi accesată aici, pag. 64). Conform concluziei (încercuită cu roșu mai jos, „Reziduurile detectate în laborator nu au efecte dăunătoare asupra sănătății”.
- De asemenea, vinul în cauză nu este din gama „Fetele” (pe care nu l-am listat vreodată la hypermarketul Asda), ci din gama „Wine Atlas”.
- Concentrația pesticidelor: Nivelul reziduurilor de pesticide din struguri depinde de rata de aplicare, concentrația pesticidului și timpul dintre pulverizare și recoltare. Reziduurile de pesticide din struguri se reduc semnificativ în timpul proceselor de uscare, presare și fermentare. În UE, există limitări de raportare pentru cantitățile de pesticide utilizate în tratamentul viei (evidențiate în MRL-urile prezente și în studiul menționat de articol). Găsiți indicii studiului aici. Atașăm 2 buletine de analiză de la laboratorul Zentrallabor Witowski din Germania la care noi trimitem probele în mod regulat. Buletinele pot fi accesate aici și aici. Am ales Germania datorită expertizei laboratorului, precum și preciziei prin care se respecta normelor Europene.
- Diversitatea listării: Suntem prezenți în peste 40 de lanțuri de supermarketuri și magazine din Europa, SUA și Africa, lucrând, de asemenea, cu distribuitori HoReCa locali. Printre ei se numără: Asda, Lidl, Sainsbury, Penny, Jumbo, Marks & Spencer, Waitrose, Aldi, Majestic, Spar, Virgin Wines și mulți alții. In lanțurile de mai sus avem circa 180 de SKU-uri diferite listate si aproape 16 milioane de sticle vândute anual. Nu am avut până acum nicio sesizare, deși produsele noastre sunt analizate și de către laboratoarele acestor lanțuri internaționale.
- Certificatele care ne garantează siguranța: realizăm constant audituri cu firme internaționale specializate în asigurarea normelor de siguranță alimentară și management al calității: BRC (British Retail Consortium, nivel AA++) și IFS (nivel 97.23). Pe lângă verificarea normelor de siguranță în muncă, producție, îmbuteliere și vânzare de vinuri, aceste standarde verifică și regimul tratamentelor aplicate viilor, precum și nivelul reziduurilor de pesticid din vinuri. Deținem și certificarea SA8000 pentru producție etică și protecție în muncă, siguranță împotriva incediilor, protecție a echipelor de lucru, precum și certificare Vegan. Toate se pot accesa aici.
- Verificarea vinurilor noastre: Produsele noastre sunt testate și re-testate în mod continuu, monitorizate atât de autoritățile de vin din România (ONVPV și ISCTVC), precum și de clienți din diverse organizații locale. Separat, vinurile sunt testate și analizate și în laboratorul nostru de la cramă (testări reglate pentru reziduurile de pesticide și fungicide realizate după finalizarea fiecărei recolte prin rotație în timpul anului, în funcție de îmbutelieri).
- Ce măsuri am luat: Am verificat raportul analizei de laborator din Germania pentru vinul menționat în articol și nu există depășiri la limitele maxime admise stipulate în regulamentul european 396/2005 disponibil aici. Pentru toate vinurile pe care le îmbuteliem, ținem probe de laborator (6 sticle pe lot) timp de 12 luni, pentru a le retrimite pentru analiză în cazul reclamațiilor. Am făcut ieri acest lucru și așteptăm rezultatele, pe care le vom primi la începutul săptămânii următoare. De asemenea, am luat legătura cu avocații noștri pentru a analiza posibilitatea acționării în judecată a publicației respective pentru defăimare și prezentarea de date eronate referitor la un produs si un producător care respectă în totalitate legislația din domeniu în vigoare la acest moment. Vă ținem la curent cu orice nouă actualizare care apare.
Despre Cramele Recaș
Cramele Recaș ocupă primul loc pe piața vinurilor din România conform cifrei de afaceri, fiind, totodată, si cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate din România. Producătorul bănățean exploatează o suprafață de aproximativ 1.200 de hectare de viță de vie situate în Recaș, beneficiind de o capacitate de producție și stocare de aprox. 32.000.000 de litri pe an.
La Cramele Recaș, sustenabilitatea face parte dintr-un plan strategic pe care compania îl adoptă încă din 2018 prin acțiuni precum: certificarea vegană a tuturor vinurilor din portofoliu, instalarea centralei fotovoltaice care asigură 20% din energia necesară complexului de vinificație; dublarea capacității stației de epurare de la 300 la 600 mc/zi; înnoirea a 68% din totalul flotei auto dedicate Departamentului de Vânzări cu mașini electrice și hibride.
Vinificatorii Cramelor Recaș, Hartley Smithers (Australia) și Nora Iriarte (Spania), au fost incluși în anul 2020 în lista celor mai buni 100 de vinificatori de la nivel mondial, în urma clasamentului realizat de revista internațională de profil The Drinks Business.