Cramele Recaș

Povestea noastră

Un istoric ce datează începând cu anul 1447...

Primele file ale poveștii vinului de la Cramele Recaș au fost scrise începând cu anul 1447, prin existența unui document notarial, aflat în prezent în tezaurul Muzeului Banatului, ce confirmă prima atestare oficială a Domeniilor Recaș în izvoarele scrise.

Acest document atesta faptul că Mihail de Ciorna, banul Severinului, cumpărase viile de pe aceste meleaguri de la nobilii Ioan și Ecaterina Magyar pentru 32 de florinți (moneda de aur maghiară care circula în epocă).

O moștenire culturală și istorică aparte...

În dezvoltarea de peste ani a viilor de pe meleagurile Recașului regăsim o importantă componentă a culturii locale de peste secole, transformată în timp într-un adevărat simbol al Banatului, luând în considerare că de-a lungul timpului, vinul obișnuit din rodul viilor Recășene a fost folosit pe post de monedă de schimb în relațiile comerciale dintre Orient și Occident.

De-a lungul timpului, viile din Recaș au aparținut, rând pe rând, fie ungurilor sau austriecilor, care le-au înțeles și le-au apreciat întru totul valoarea, îngrijindu-le cu pricepere și prețuire, asemeni sârbilor, șvabilor, croaților și românilor care i-au urmat.

Pe urmele prezentului, în întâmpinarea viitorului...

Anul 1991 reprezintă una dintre cele mai importante borne de legătură ale trecutului cu prezentul: în acest an ia naștere compania Cramele Recaș, cu misiunea de a prelua moștenirea tradiției și a culturii de la artizanii străvechi de pe aceste meleaguri, dar și de a completa traiectoria de dezvoltare a calității vinului bănățean de la Recaș cu investiții semnificative, inovație și pasiune.

În prezent, Cramele Recaș este o companie româno-britanică, ce exploatează aproximativ 1200 de hectare de viță de vie în Recaș (Județul Timiș), ocupând primul loc în topul producătorilor români de vin după cifra de afaceri, precum și titulatura celui mai mare exportator de vin îmbuteliat din România.