Selene Syrah

Un vin roșu (sec) baricat și nefiltrat, cu un corp bine pronunțat și o textură catifelată, definit de un echilibru excelent între arome, alcool și taninuri.

Medalii

Viticultură și vinificație

Hartley Smithers, vinificatorul nostru Australian, a observat potențialul Recașului pentru Syrah (sau Shiraz) și am decis plantarea acestui soi în 2006 pe o primă parcelă însorită – expoziție Sud-Sud-Vest – cu sol roșu argilos, bogat în oxizi de fier. Syrah-ul este un soi care preferă soarele, fiind plantat îndeosebi în sudul Franței, California și Australia. La Recaș, strugurii plini de culoare și aromă au fost culeși manual și vinificați cu atenție pentru păstrarea purității fructului. 2020 a fost un an de excepție la Recaș pentru acest soi, care iubește căldura. Strugurii au fost vinificați de Nora Iriarte cu foarte puține intervenții, o macerație lentă și o perioadă de maturare în barrique de 6 luni pentru stabilizarea și rotunjirea taninurilor. Îmbutelierea se face direct fără filtrarea prealabilă a vinului.

Note de degustare

Roșu purpuriu, cu intense reflexe violacee și limpiditate bună. Arome intense de fructe negre (afine, cireșe negre), arome secundare de afumat și bacon, alături de nuanțe de piper negru. Aciditate bine integrată, corp bine pronunțat – un vin catifelat cu un echilibru desăvârșit între arome, alcool și taninuri. Final lung și persistent, dominat de cireșe negre și condimente dulci.

Asocieri culinare

Brânzeturi cu chimen; Carpaccio de vițel; Barbeque; Vânat (căprioară) cu sos de muștar; Cotlet de miel; Deserturi pe bază de fructe roșii, nuci, migdale, stafide.