Search
Close this search box.

Climate change through Cuvée Überland Un masterclass unic, sub forma unei degustări comparative a vintage-urilor 2009-2020 desfășurat pentru prima dată în București, la Revino

„Climate change through Cuvée Überland” este masterclass-ul pe care liderul pieței de vinuri din România, Cramele Recaș, îl aduce atât „regelui vinurilor roșii” din Banat: Cuvée Überland, cât și cunoscătorilor și pasionaților de vinuri de colecție. Desfășurat pentru prima dată la București, acest eveniment unic cucerește prin exclusivitatea degustării a nouă vintage-uri din gamă (2009, 2010, 2022, 2012, 2015, 2017, 2018, 2019 și 2020), extrase din colecția personală a acționarilor, cele mai multe dintre ele nemaifiind disponibile pe piață.

Experiența acestei degustări vă va oferi ocazia de a analiza potențialul de evoluție al gamei de vinuri de-a lungul anilor, pus în valoare de specificul climatic al fiecărei recolte în parte, dar și de iscusința vinificatorilor, incluși în topul celor mai buni 100 de la nivel internațional*. Din postura de somelier, dar și de reprezentant al celei de-a doua generații de acționari de la Cramele Recaș, Narcis Georgiu vă va expune expertiza dobândită în stagiile de practică și educație de la nivel local și internațional într-o prezentare ce îmbină istoricul, tradiția și povestea gamei Cuvée Überland cu datele și cifrele specifice impactului climatic asupra fiecărei recolte în parte.

Povestea „perlei negre” de la Cramele Recaș, Cuvée Überland, a început în anul 2006, când vinificatorul Cramelor Recaș, Hartley Smithers, a dorit identificarea unor parcele din vie în scopul de a experimenta o modalitate neconvențională de supramaturare (obținere a unui randament oprim între zaharurile și polifenolii din boabele de struguri ce provin din via aflată în proces de dezvoltare) prin tăierea rugului. Din această idee cu totul inovativă pentru România acelor ani a rezultat Cuvée Überland 2006: un vin cu un caracter deosebit, realizat din loturile de plantație de top din Recaș, poziționate pe Dealul Überland („Valea de peste deal”).

Din 2006 până în 2017, procesul central care a stat la baza vinificării acestui vin a fost „tăierea rugului”. Prin acest procedeu, strugurii care intră în componența vinului au fost uscați/deshidratați prin tăierea rugului pe care cresc ciorchinii, pentru a separa strugurii de rădăcina butucului care-i alimentează și pentru a le concentra mai bine aromele și zaharurile (prin pierderea de apă din pulpa strugurelui, datorată evaporării). Începând cu vintage-ul 2015 însă, acest procedeu a fost întrerupt parțial (urmând ca odată cu vintage-ul 2017 să fie întrerupt total), luând în considerare faptul că viile au atins gradul necesar de maturitate.

Indiferent de vintage-ul din care face parte, filosofia care stă la baza gamei Cuvée Überland este aceea de a vinifica fiecare vintage în parte pornind de la consacratul cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon, completat în mod ideal de alegerea celorlalte soiuri în funcție de randamentul fiecărei recolte în parte, în scopul menținerii intacte a standardului de calitate specific gamei. Ulterior, vinul este maturat în baricuri noi de stejar francez timp de aproximativ un an.

Așadar, vă invităm alături de noi în data de 6 mai de la ora 13:00 pentru a ne descoperi împreună simbioza dintre influența timpului, recoltei, soiurilor și evoluției climatice ce stau la baza ADN-ului vintage-urilor ce compun gama Cuvée Überland.

Biletele pot fi achiziționate de aici.