Rețeta lunii septembrie din proiectul #AutenticRomanesc: Frigărui din pulpe de pui și creveți, marinate în sos de smântână și servite cu risotto cu brânzeturi maturate

Proiectul #AutenticRomanesc, în care ne implicăm de mai bine de un an, are scopul de a aduce inspirație și savoare în bucătăriile românilor de pretutindeni, prin sugestii de preparate delicioase, realizate din ingrediente 100% românești.

Rețeta de luna aceasta ne poartă simțurile și gusturile pe plaiuri mediteraneene: un deliciu preparat din frigărui din pulpe de pui și creveți, servit cu risotto cu brânzeturi maturate, perfect asociat cu un vin sec, citric și revigorant: Domeniile Recaș Sauvignon Blanc.

Frigărui din pulpe de pui Fragedo și creveți, marinate în sos de smântână și servite cu risotto cu brânzeturi maturate

Rețetă creată de Chef Marcian Vodnar

 “Atunci când curățați creveți, e bine să înlăturați intestinul pentru a nu avea o senzație nisipoasă la finalul preparatului. La risotto, e bine să începem prin a pune orezul la prăjit într-o tigaie încinsă, fără ulei și fără niciun fel de alt lichid. Astfel, orezul va lăsa și mai mult amidon, iar asta va conduce la un preparat mai cremos”. – Chef Marcian Vodnar

 Ingrediente (nr. de porţii: 2)

2 pulpe de pui Fragedo dezosate, fără piele

10 creveți

150g brânză Artesana maturată, mix de 3 tipuri (cu nucă, ardei iute, trufă)

1 lime

5g sare

2g piper

1 lingură de miere polifloră Aurum Noble Honey

1 lingură smântână Artesana

3 linguri ulei de măsline

160g orez carnaroli

500ml supă de pui

1 lămâie

1 lingură unt

5 linguri ulei de măsline

 Timp de preparare: 55 min.

Nivel de dificultate: medie

Mod de preparare:

  1. Se începe prin a pregăti risotto: se ia orezul carnaroli și se trage la tigaie cu ulei de măsline, se pune puțin din supa de pui peste el și se amestecă încontinuu, adăugând treptat restul supei de pui, când vedem că orezul a început să absoarbă lichidul. Se continuă această operațiune timp de 15 minute, amestecând continuu.
  2. Pulpele dezosate se taie cubulețe și se pun într-un bol.
  3. Creveții se curăță și se lasă și ei deoparte. Se taie coaja de lime mărunt și se pune peste creveți, presărând deasupra și puțină sare. Se taie lime-ul în două și se stoarce peste creveți. Se amestecă și se lasă la marinat.
  4. Peste pui presară sare și piper, se adaugă smântâna și mierea și se amestecă.
  5. Se asamblează frigăruile, alternând câte un cub de pui și un crevete.
  6. Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline și se așază frigăruile de pui și creveți. Se dau la cuptor pentru un interval între 7 și 10 minute în funcție de cuptor, la 185 de grade.
  7. Se continuă risotto-ul, adăugând peste orez coajă de lămaie tocată mărunt. La final, se adaugă untul și brânza Artesana cu nucă, ardei iute și trufă, tocată cubulețe.
  8. Se servește risotto-ul cald, alături de frigăruile de pui și creveți și un decor de microplante și coajă de lămâie tăiată fâșii.

Notă: Vesela și tacâmurile care apar în fotografie au fost oferite de Mobexpert.

Vinul potrivit: DOMENIILE RECAȘ SAUVIGNON BLANC

Sauvignon Blanc de Recaș. Note de primăvară – flori de câmp, ierburi aromatice și o prospețime de neegalat pentru a pune în evidență acest clasic reinterpretat de pulpe de pui și creveți.