La Stejari Chardonnay

Notele lemnoase de barrique și alcoolul sunt perfect integrate și dau vinului La Stejari consistența și rotunjimea unui Chardonnay de mare clasă. Un vin in plină evoluție, cu potențial de învechire la sticlă.

Medalii

Viticultură și vinificație

2020 este al treilea vintage vinificat din strugurii proveniți din celebra parcelă La Stejari – 4,33 hectare cu expoziție sudică situată la 215 metri înălțime pe soluri argilo-calcaroase. Celebrul Chradonnay se întoarce după un an de pauză cu unul dintre cele mai echilibrate vintage-uri vinificate până în acest moment. 2020 a fost un an perfect pentru soiurile albe, cu un sezon lung de creștere, ceea ce a permis obținerea unui vin cu un trio compus din echilibru – putere – prospețime greu de egalat. Strugurii au fost culeși manual, iar pentru vinificație am păstrat aceeași formulă: fermentație alcoolică și malolactică 100% în barrique timp de 4 luni – pe drojdii cu batonaj ușor – după care urmează o a 2-a perioadă de maturare în butoaie de stejar nou – 225 litri – de la tonellierul Dargaud & Jaegle, Franța – pentru un total de 6 luni. După maturare am procedat la selecția celor mai bune baricuri și la cupajarea lor în vase de inox. După îmbuteliere urmează o perioadă de minim 12 luni de maturare la sticlă în pivnițele Cramelor Recaș.

Note de degustare

Olfactiv vinul se deschide cu note de fructe galbene crocante – mere golden, pere si piersici albe. Notele de pâine proaspătă, vanile și unt caramelizat întregesc profilul complex al acestui buchet. Vinul este sec și onctuos cu o mineralitate tipică parcelei La Stejari. Notele lemnoase de barrique și alcoolul sunt perfect integrate și îi dau consistența și rotunjimea unui Chardonnay de mare clasă. Un vin in plină evoluție, cu potențial de învechire la sticlă.

Asocieri culinare

Risotto cu trufe albe, preparate din pește (calcan, șalău, nisetru) și fructe de mare, brânzeturi semitari maturate: Comté, Gruyère, Gouda; preparate din carne de pasăre (fazan, potârniche, rață, prepeliță) cu sosuri consistente și cremoase; patiserie fină.