Solo Quinta Alb

Inconfundabilul Solo Quinta Alb este cupajul alb (sec) alcătuit din cele 4 soiuri albe: Chardonnay, Muscat Ottonel, Fetească Regală și Viognier, acompaniate de un soi roșu (vinificat în alb – Cadarcă pentru ediția din 2022), care se schimbă în fiecare an.

Medalii

Viticultură și vinificație

Solo Quinta, cupajul emblematic de soiuri albe al Cramelor Recaș a ajuns la a 14-a ediție! Strugurii sunt selectați de pe parcele cu soluri argilo-calcaroase și culeși manual din zonele Dealul Țiganului, Überland, Brunen și Pfefferberg. Vinul este realizat prin fermentație și elevage în barrique franțuzesc, 100% nou, Dargaud & Jaegle, Medium Toast, timp de 3-4 luni pentru Chardonnay și Viognier. Proporția strugurilor din asamblaj variază în funcție de an: pentru 2022 Chardonnay rămâne componenta principală, iar Viognier-ul apare pentru prima dată în acest cupaj. Plantat din 2016 la Recaș, acest soi originar din Valea Rhônului (FR) s-a adaptat perfect la terroir-ul de Recaș. Un an 2022 călduros și secetos – perfect pentru acest soi – îl propulsează în cupajul Solo Quinta datorită complexității și structurii sale.

Note de degustare

Vinul este de culoare galben pai, briliant și limpede. Nasul este concentrat și elegant: în primă fază domină fructele exotice – litchi, mango, fructul pasiunii – completate de note de fructe de vară: caise și piersici. După aerare putem detecta aromele complexe secundare de stejar, condimente orientale, vanilie și caramel. Gustativ, vinul prezintă un corp puternic și armonios. ADN-ul Solo Quinta este completat de soiul pur bănățean Cadarcă, vinificat în alb, care se distinge prin prospețimea sa. Postgustul este lung și dominat de notele florale ale soiului Viognier. Un vin de gardă, ce rezistă și evoluează în timp.

Asocieri culinare

Pește de apă sărată, preparat cu sosuri: meunier sau beurre blanc; Homar și crab; Preparate la cuptor pe bază de carne de pasăre; Se poate asocia chiar și cu carne de vită ultra tandră, de tip Wagyu.