Rețeta lunii ianuarie în proiectul #AutenticRomanesc: Piept de pui în crustă de nuci, migdale și alune, servit alături de spumantul Muse Stars

Proiectul #AutenticRomanesc continuă și în 2024 cu o serie de rețete menite să aducă mai aproape de fiecare dintre noi inspirația și deliciul rețetelor gătite din ingrediente provenite de la producători locali. Alături de partenerii noștri Artesana, Aurum Noble Honey, Transavia și Mobexpert vă propunem rețeta lunii ianuarie, creată de Chef Marcian Vodnar: pieptul de pui gătit în crustă de nuci, migdale și alune, asezonat cu sos Béarnaise și savurat alături de un pahar din spumantul Muse Stars, proaspăt și echilibrat, cu o aciditate vibrantă ce va completa ideal intensitatea gustativă a experienței gastronomice.

INGREDIENTE

INGREDIENTE PENTRU SOSUL BÉARNAISE

  • 2 gălbenușuri de ou
  • o ceapă roșie mică, tocată fin
  • 4 lingurițe de oțet în care s-a macerat tarhonul
  • 2 lingurițe de tarhon proaspăt tocat
  • 150g de unt gras topit și clarifiat
  • sucul de la o lămâie
  • sare
  • piper

MOD DE PREPARARE:

  1. Se pregătește sosul béarnaise: se pune ceapa la fiert, la foc mic în vin sau oțet, cu o linguriță de tarhon tocat mărunt. Se fierbe totul 5 min., până când amestecul scade și ceapa s-a pătruns, devenind transparentă. După ce amestecul a scăzut, se strecoară sucul și se lasă să se răcească.
  2. Într-un castron metalic, așezat pe un vas la bain marie, se pun gălbenușurile de ou cu sucul obținut mai sus. Se adaugă treptat untul topit, puțin câte puțin, amestecând constant cu telul, până când sosul se îngroașă, iar untul a fost încorporat. Dacă sosul este prea dens, se adaugă puțin suc de lămâie. La final, se pune tarhonul tocat fin și se asezonează cu sare și piper.
  3. Se ia pieptul de pui și se taie felii.
  4. Nucile, migdalele și alunele se mărunțesc și se pun într-un bol. Peste ele se adaugă sare.
  5. Puiul se asezonează cu sare, iar peste el se stoarce suc de lămâie. Cu ajutorul unei pensule, se unge puiul cu miere.
  6. Într-o tigaie se pune puțin unt la topit. Puiul se trece prin mixul de alune, nuci și migdale și se pune în tigaie. Tigaia se trece la cuptor, timp de 10 minute, la 180 grade. După ce s-au scurs 5 minute, feliile de pui se întorc pe partea cealaltă.
  7. Pentru servire, se așază pieptul de pui, sos béarnaise, alunele din tigaie și se decorează cu chives tocat mărunt.

Notă: Vesela, tacâmurile și accesoriile sunt disponibile pe site-ul mobexpert.ro și în magazinele Mobexpert.

Vinul potrivit: MUSE STARS

Un joc de texturi — pieptul fraged și sosul béarnaise sunt complimentate perfect de Muse Stars – un spumant pe bază de Chardonnay și Mustoasă cu 1 an de învechire pe drojdii complex, ce prezintă o efervescență și un perlaj perfect echilibrate.

Valori nutriționale piept pui/ rețetă:

  • Valoare energetică: 3982 kJ/ 952 kcal
  • Grăsimi 56 g din care saturate 4 g
  • Carbohidrați 13 g din care zaharuri 8 g
  • Proteine 95 g
  • Sare 1 g

Valori nutriționale sos béarnaise / rețetă:

  • Valoare energetică: 5000 kJ/ 1195 kcal
  • Grăsimi 130 g din care saturate 3 g
  • Carbohidrați 1 g din care zaharuri 0.2 g
  • Proteine 6 g
  • Sare 2 g